Nog geen versoepelingen in de sportsector

Nog geen versoepelingen in de sportsector

De versoepelingen in de sportsector betreffen topsport en jeugdsport (tot en met 18 jaar). Hoewel premier Rutte verkondigde dat individueel sporten voor volwassenen natuurlijk gewoon kan – hij noemde wielrennen en hardlopen als voorbeeld – is alleen golfen voor volwassenen nog geen optie. Golf laat zich moeilijk vergelijken met georganiseerde sporten als voetbal en andere teamsporten, waarbij contact wordt gemaakt, en is ook niet gelijk te schakelen met sportactiviteiten als wielrennen en hardlopen.

Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat golf op een ‘sportaccommodatie’ wordt beoefend, maar zoveel werd nog niet duidelijk uit het advies van het Outbreak Management Team aan het kabinet.

Teleurgesteld

‘Natuurlijk zijn we als NGF en de gehele golfsport teleurgesteld’, aldus NGF-directeur Jeroen Stevens. ‘We hebben met veel partijen hard gewerkt aan protocollen, die het naar ons inzicht mogelijk zouden moeten kunnen maken om voorzichtig weer te gaan golfen. Met daarbij alle richtlijnen van het RIVM in acht nemend. Helaas wordt de golfsport net als alle andere sporten alleen maar toegankelijk gemaakt voor sporters tot en met 18 jaar.’ Stevens zegt dat de NGF vanaf morgen weer verder gaat met de inspanningen om de golfsport, onder de strikte voorwaarden, verder open te krijgen.

Verheugend nieuws is wel dat de jeugd weer grotendeels mag sporten (tot en met 12 jaar zelfs in groepsverband, de jeugd van 13 tot en met 18 jaar met inachtneming van anderhalve meter afstand). Dat geldt ook voor golf. In de komende dagen zal blijken hoe golfclubs en -banen daar invulling aan kunnen geven.

Versoepeling

Ook werd bekendgemaakt dat er een versoepeling komt voor topsporters. Daar vallen ‘volwassen’ topgolfers onder, maar onduidelijk is nog waar de grens wordt getrokken. Joost Luiten, Anne van Dam (die overigens in Florida verblijft), Lars van Meijel, Darius van Driel en de Nederlandse spelers die op de Challenge Tour uitkomen, zullen daarvoor in aanmerking komen, maar welke criteria er precies gelden voor de kwalificatie topsporter was bij de bekendmaking nog niet helder. Daar zal NOC*NSF ongetwijfeld richtlijnen voor opstellen.

De versoepelingen gaan overigens na 28 april in. De beperkende maatregelen gelden in elk geval tot en met 19 mei. Het ‘verbod’ op evenementen werd verlengd tot 1 september.